Alt du trenger å vite om boligfotografering før du selger boligen din

Alt du trenger å vite om boligfotografering før du selger boligen din

Fotografering av boliger er en kunstform som kombinerer tekniske ferdigheter med estetisk sans. Det er ingen tvil om at gode bilder kan gjøre en enorm forskjell når du skal selge en bolig. I en digital verden hvor de fleste først møter boliger gjennom nettannonser, er det viktig å skille seg ut og vise boligen fra sin beste side. I denne artikkelen tar vi en titt på hvordan du kan gjøre boligen din mer attraktiv for mulige kjøpere med noen enkle, men effektive tips og teknikker. Fotograferingen er en viktig del av salgsprosessen som ikke bør gjøres halvveis. I denne artikkelen vil du derfor også få en oversikt over dyktige boligfotografer fra ulike deler av landet.

Hvorfor gode bilder er så viktige

Mennesker er visuelle skapninger. Vi tiltrekkes av bilder som forteller en historie og som, i denne sammenheng, gir oss en følelse av hvordan det vil være å bo et sted. Når det kommer til boligsalg, er førsteinntrykket ekstremt viktig. Hvis bildene dine ikke fanger interessen umiddelbart, kan potensielle kjøpere raskt klikke videre til neste annonse. Dette betyr at bildene dine må være av topp kvalitet og vise frem boligen på en best mulig måte.

Forberedelse – en nøkkel til suksess

En vellykket boligfotografering begynner med god forberedelse. Fotografen besøker kanskje eiendommen på forhånd for å få en følelse av rommene og planlegge hvor man vil plassere kameraet og lysutstyret. Det kan være lurt å snakke med eiendomsmegleren din på forhånd for å få en forståelse av hvilke rom som er viktigst å fremheve. Dersom du ikke har funnet en eiendomsmegler enda, kan du få uforpliktende tilbud fra eiendomsmeglere i ditt område, ved å fylle inn kontaktskjemaet til høyre.

Rydding og presentasjon

Før fotograferingen starter, sørg for at boligen er ryddig og godt presentert. Dette betyr å fjerne unødvendige gjenstander og gjøre hjemmet så nøytralt som mulig:

·  Rydding: Fjern fjernkontroller, synlige ledninger, personlige bilder, pyntegjenstander, tannbørster og lignende. Målet er å skape en nøytral, ryddig og innbydende atmosfære.

·  Vasking: Vask alle overflater, inkludert speil og vinduer, for å unngå skjolder som kan synes på bildene.

·  Detaljer: Pynt med planter, friske blomster, rene håndklær, fruktfat og nye stearinlys for å skape en hjemmekoselig atmosfære.

Teknisk utstyr

Valg av objektiv

Valg av objektiv er avgjørende for å oppnå gode resultater i boligfotografering. For å fange hele rommet og skape romslighet i bildet, er vidvinkelobjektiver det beste alternativet. Fotografen ønsker gjerne å unngå objektiver med for mye forvrengning, da dette kan gi et unaturlig inntrykk av rommet.

Kamerastativ med kulehode

Er du stødig med hender og blikk, kan man i noen tilfeller komme unna uten å bruke stativ. Med det sagt vil et kamerastativ sikre skarphet og stabilitet i bildene. Det er spesielt viktig i rom med lavt lys, der man trenger lengre lukkertider for å fange nok lys. I valg av stativ er det viktig å sørge for at det er solid, lett og enkelt å justere etter behov.

Lyssetting

God belysning er essensielt når det kommer til boligfotografering. For å kompensere for dårlig naturlig lys og oppnå balanserte eksponeringer, er det lurt å investere i eksterne blitser eller kontinuerlige lyskilder. Disse verktøyene gir muligheten til å justere lysforholdene og skape en mer innbydende stemning i bildene. Det er også viktig å dra nytte av naturlig lys så mye som mulig. Derfor bør man prøve å fotografere når det er godt dagslys. Vinduer og gardiner bør også holdes åpne for å slippe inn mest mulig lys.

Fototeknikker

Komposisjon

En god komposisjon kan gjøre en stor forskjell i boligfotografering. Det er lurt å finne interessante vinkler og perspektiver som viser rommets dimensjoner og unike trekk. En vanlig tabbe er at en plasserer møbler eller andre gjenstander for nær kameraet. Det kan skape forvrengning og distrahere fra helheten i rommet. Videre kan det lønne seg å inkludere noen detaljbilder for å vise frem spesielle elementer som flotte gulv, spesielle armaturer eller arkitektoniske detaljer.

Eksponering og Fargebalanse

For å få bilder som både ser naturlige ut og er visuelt tiltalende, er det viktig å ha god kontroll over eksponering og fargebalanse. Man må passe på at bildene er riktig eksponert, verken for lyse eller for mørke. Hvitbalansen må justeres for å sikre at fargene ser naturlige ut og ikke har en uønsket fargetone. I situasjoner med vanskelige lysforhold, kan en bruke eksponeringskompensasjon eller HDR-teknikker for å oppnå en jevn balanse mellom lys og skygge.

Redigering og etterbehandling

Redigering og etterbehandling er en viktig del av boligfotoprosessen. Det aller beste er å bruke bildebehandlingsprogram som Adobe Lightroom eller Photoshop for å justere eksponering, kontrast, farger og skarphet. Der kan man fjerne eventuelle distraksjoner og rette opp forvrengning for å få et profesjonelt og tiltalende resultat. Det går også an å også kjøpe ferdige Lightroom-presets eller LUTs som vil gjøre redigeringen enklere og gi et konsistent resultat.

En sjekkliste: Spesifikke tips for ulike rom

Kjøkken

Kjøkkenet er ofte hjertet i hjemmet, og et ryddig og innbydende kjøkken kan virkelig appellere til mulige kjøpere.

·  Rydding: Fjern huskelapper, timeplaner, magneter og lignende fra kjøleskapet. Rydd oppvaskbenken og fjern kluter, oppvaskbørste og såpeflasker.

·  Presentasjon: Vis mest mulig benkeplass ved å rydde bort gryter, vannkoker, brødrister og andre store kjøkkenmaskiner. Pynt med krydderplanter, en skål med frukt eller friske blomster.

Bad

Et rent og pent bad er viktig for mange kjøpere. Sørg for at badet ditt skinner på bildene.

·  Rydding: Fjern alt av tannbørster, tannkrem og toalettbørsten.

·  Rengjøring: Speil, glass og fliser skal være skinnende rene.

·  Dekorasjon: Pynt med håndklær, såper, en fin parfymeflaske, stearinlys eller en plante. Tenk på fargekombinasjoner for å skape en harmonisk atmosfære.

Soverom

Soverommet skal fremstå som et avslappende tilfluktssted.

·  Oppredning: Re opp sengen med rent sengetøy og legg eventuelt over et sengeteppe og noen puter til pynt. Ensfarget sengetøy kan være enklere å kombinere med annet interiør.

·  Rydding: Sørg for at det ikke ligger noe rot under sengen, oppå skap eller i hyller som synes på bildene. Fjern klær og badekåper.

·  Dekorasjon: Pynt med stearinlys og blomster, for eksempel i vinduskarmen og på nattbordet.

Stue

Stua er der man gjerne ser for seg å tilbringe mest tid, så det er viktig å få denne til å se både romslig og koselig ut.

·  Romfølelse: Det er viktig å få frem romfølelsen ved å vise mye gulv. Vurder å fjerne møbler som står for tett sammen eller mørke tepper som dekker mye av gulvet.

·  Rydding: Rydd bort fjernkontroller, ledninger, nips og annet overflødig. Sjekk at det er ryddig i bokhyller og TV-benk.

·  Dekorasjon: Pynt med stearinlys, blomster på stuebordet og puter i sofaen. Rengjør ildsted eller peis for å få det til å se tiltalende ut på bilder.

Uteområde

Ikke glem uteområdene – de er ofte de første og siste stedene potensielle kjøpere ser, og kan være et avgjørende salgspunkt.

·  Rydding: Rydd alle uteområder, inkludert hage, balkong, bakgård, terrasse og inngangsparti.

·  Dekorasjon: Sett frem hagemøbler og gjør det koselig med puter, pledd, blomster og lys. Pynt gjerne med en utelykt og blomster/planter i inngangspartiet. Fjern bil/tilhenger fra eiendommen ved foto av enebolig og fjern sykler, leker og lignende.

Profesjonell fotograf – en investering verdt å vurdere

Som du ser, er det mye å ha kontroll på når man skal ta bilder av boligen. Selv om du kanskje har et godt kamera og litt kunnskap om fotografering, kan det derfor være veldig lurt å ansette en profesjonell fotograf. Profesjonelle boligfotografer har erfaring og ekspertise som gjør at de kan få frem det beste i hvert rom. De vet hvilke vinkler som fungerer, hvordan man bruker lys til sin fordel, og hvilke små detaljer som gjør en stor forskjell på bildene. Tenk på det som en investering – gode bilder kan øke interessen og dermed prisen du oppnår ved salg.

Her er vår liste over dyktige boligfotografer vi kan anbefale fra ulike deler av landet:

iSnitt

Isnitt opererer i Oslo, Viken og Innlandet, og har blitt en pålitelig partner for både eiendomsmeglere og privatpersoner som skal selge bolig. Ved å bruke avansert teknologi og dyktige fotografer, sørger de for at eiendommene presenteres på en effektiv og attraktiv måte. Dette har ført til en imponerende mengde fornøyde kunder, som du kan se på deres nettsider.

44 studio

44 studio i Oslo tilbyr skreddersydde boligtjenester som hjelper eiendommer med å skille seg ut i markedet. Fotograf Jacek Emil Jakobczyk sier: "Mine eiendomsfotografitjenester er nøye utformet for å få eiendommer til å skinne, tiltrekke potensielle kjøpere og etterlate et uutslettelig inntrykk." Utforsk deres fotostil og pakker på deres nettside.

Fotova

Fotova, ledet av Veronika Stukrud fra Bergen, har levert førsteklasses fotograferingstjenester siden 2015. Gjennom karrieren har hun fått mange gode anmeldelser og priser, inkludert publikumsprisen på Amandusfestivalen. Veronika jobber med et bredt spekter av bilder og tar oppdrag over hele Norge. Du kan se Fotovas boligfotografier på deres nettsider: Fotova Portefølje

Fotograf Hilde Jordbruen

Er du på utkikk etter en lokal fotograf med god kjennskap til området? Hilde Jordbruen driver Liljen fra Ringebu, men tar oppdrag over hele Norge. Hun har spesialisert seg på eiendomsfotografering i Hafjell, Kvitfjell og Venabygdsfjellet. Hilde beskriver seg selv som glad i mennesker, enkel å samarbeide med, alltid positiv, løsningsorientert og effektiv. Du finner en oversikt over prisene og pakkene hennes på nettsiden: Hilde Jordbruen Boligfotograf

Gustavo Vèlez

Ønsker du et luksuriøst preg på boligfotograferingen? Chilenske Gustavo Vèlez har vært lidenskapelig opptatt av fotografering fra ung alder. Nå bosatt i Norge, har han bygget opp en imponerende portefølje. På nettsiden sin skriver han:  "Jeg spesialiserer meg på premium- og luksusfotografering, og betjener kresne kunder innen bilindustrien, eiendom, hoteller, arkitektur og bedriftsproduktbilder." Ta en titt på Gustavos luksuriøse portefølje her.

Konklusjon

Gode bilder er nøkkelen til å fange interessen til folk som er på boligjakt. Ved å følge disse tipsene og teknikkene kan du sikre at boligfotografiene dine viser frem eiendommen fra sin beste side. Selv om du kan ta bilder selv, kan det i mange tilfeller være verdt å ansette en profesjonell fotograf for å sikre topp kvalitet. Sjekk derfor ut fotografene vi nevnte tidligere i artikkelen. Husk at førsteinntrykket er avgjørende, og med disse rådene vil du være godt rustet til å imponere potensielle kjøpere. Lykke til med fotograferingen!

Skrevet av

Victoria Steinsøy er en dedikert skribent og bidragsyter hos RettMegler. Hennes mål er å levere relevant informasjon om salg og kjøp av boliger, samtidig som hun gjør komplisert fagspråk innen bank og eiendom forståelig for alle.

Nylige Artikler